Country

Den engelske skole i Helsingfors

Helsinki, 2016

Interiørdesign Reetta Lukka

Martela planla to klasserom for Den engelske skole i Helsingfors for å gjøre det enklere å gjennomføre fenomenbasert-læring.

”Det nye læringsmiljøet legger mye bedre til rette for prosjektarbeid og undersøkende læring enn den gamle måten å lære på ved pulten. Det oppmuntrer også elevene til å tenke over hvilke læringsmetoder som passer dem”, sier klasseforstander Mikko Kontto.

Det nye læringsmiljøet ved Den engelske skole kan enkelt tilpasses læringsmetoden som er i bruk til enhver tid.
”Man kan gå fra individuelt arbeid til gruppearbeid og tilbake i en fei”, sier Kontto.

Klasserommet og møblene er designet for å styrke tilpasningsevnen, hvilket betyr at hele løsningen fungerer.
”Møbler som var enkle å flytte ble valgt for Den engelske skole. For eksempel kan Martelas Salmiakki-bord flyttes enkelt uten bråk”, forteller interiørdesigner Reetta Lukka ved Martela.

 

Total trivsel for elevene

Den totale trivselen ble også vurdert i læringsmiljøet, og materialer som forbedrer akustikken, slik som fiberfilt (tapet), ble brukt i interiørdesignløsningene. ”Lærerne er tilfredse når femti livlige barn er i stand til å konsentrere seg og lære hvordan å lære”, sier Kontto glad.

I det nye læringsmiljøet er egne områder ordnet for forskjellige måter å lære på. ”Hver elev er forskjellig. Noen synes det er enklere å lære rundt en gruppe med bord, mens andre for eksempel liker å lese for seg selv på en sofa”, sier Kontto.

Møbelløsningene kan brukes til å få elevene til å føle seg mer komfortable og trygge. ”Et rom kan gjøres mer innbydende med myke puter og en rund stol. Elevene kan arbeide på gulvet på disse putene, eller holde putene i fanget for å føle seg tryggere”, sier Lukka.

Elevene ved Den engelske skole har også bord, sofaer, lenestoler, ståbord, lenekrakker og Beatbox-auditorium, hvilket betyr at de kan bytte stilling hele dagen. ”Å sitte i samme stilling hele dagen er ikke bra for elevenes helse og velvære”, anser Lukka det for viktig å huske på.
 

Elevene ønsket naturlige farger

Elevene ble gitt muligheten til å kommentere Martelas planer. Et friskt skandinavisk utseende og naturlige farger understrekes i den endelige interiørdesignløsningen.
”Elevene var begeistret over å få sjansen til å delta i planleggingen. Det har også hatt innflytelse på engasjementet i læringsmiljøet”, sier Kontto. ”En glad elev lærer bedre.”

Interiørdesigneren var også imponert over den positive stemningen på skolen.
”Jeg var glad over hvor mye lærerne verdsatte oppfatningene til elevene. Tross alt er rommene beregnet både på lærere og elever”, sier Reetta Lukka.