Country

Frescati

Frescati – en klassiker med nye sider

Det er et engelsk ordtak som sier at man ikke må dømme boken etter omslaget. Det gjelder i høy grad også for det nyoppussede universitetsbiblioteket på Frescati. Jo mer man blar, desto mer oppdager man.

Universitetsbiblioteket på Frescati i Stockholm, tegnet av Ralph Erskine, er et av Sveriges største forskningsbiblioteker. Besøkstallet øker stadig og er i dag oppe i 1,5 millioner i året. I takt med att bibliotekets popularitet øker og ny teknologi har endret måten vi søker etter og oppbevarer informasjon på, har det oppstått et behov for modernisering. Akademiska Hus ga derfor arkitektkontoret Scheiwiller Svensson oppdraget med å forsiktig endre biblioteket i Ralph Erskines ånd. Totalt har det dreid seg om ca. 12 000 kvadratmeter som er tilpasset for å tilfredsstille studentenes og personalets behov for funksjonelle og trivelige studie- og arbeidsplasser. Arbeidet har omfattet to hele etasjer, fjerde og femte, samt deler av etasje tre og seks.

Fornyelse er viktig i sammenhengen. Å bare forvalte har ikke vært hensikten, sier interiørarkitekt Pyret Paulander.

”Tanken har jo vært at lokalene skal tilfredsstille virksomhetens nye tekniske krav. Å ikke bare se tilbake, men å skape et miljø som er til å ta og føle på her og nå, og som også vil fungere i lang tid fremover.”

Mange av møblene er levert av Martela – og bjørk er materialet som går som en blond tråd gjennom hele biblioteket. Det ble valgt for å matche den eksisterende innredningen, men også fordi det på en fin måte harmonerer med Ralph Erskines måte å integrere den omkringliggende naturen på.

Alt trenger ikke være så åpenbart. Jo mer tid man tilbringer i biblioteket og jo mer oppmerksom man er på detaljene – desto flere overraskelser venter. Et eksempel kan være mønsteret på tekstilene som blant annet er brukt i PodSeat-stolene. Den som ser nøye etter, ser at mønsteret dannes av bittesmå ”korssting”. En referanse til den nordiske håndarbeidsarven, sier Pyret Paulander.

”Et annet eksempel er de små arbeidsrommene med innsynsvern i glass. Hvert rom har glass med sitater fra kvinnelige akademikere, skrevet med ulike skrifttyper. Men det ser man ikke før man kommer helt inntil.”

Femte etasje er innredet som en ”stille” etasje. Her får man ro og fred til konsentrasjonsarbeid, og studentene har også tilgang til arbeidsrom. Fjerde etasje er innredet for mer liv og røre, og støtter en fleksibel arbeidsmåte. Uten å være aktivitetsbasert i ordets rette forstand gir miljøet likevel mange muligheter til å velge plassen som passer best for øyeblikket. Konseptet fungerer, og de besøkende finner hele tiden nye funksjoner og muligheter i de ulike innredningsløsningene, som for eksempel de spesialdesignede søkemøblene med tilhørende sittepuffer.

”Tanken er at man skal utføre søket og deretter gå videre, men faktum er at mange velger å stå ved pulten og arbeide eller sette seg på pallene like ved”, sier Pyret Paulander, som sier at Martelas PodSeat-stoler også støtter fleksibiliteten på en god måte.

PodSeat har fått sin naturlige plass i det som kalles ”Bokens gata”. Bokens gata gikk opprinnelig gjennom etasjen og hadde stor betydning for lysinnslippet og kontakten med naturen utenfor. I lang tid har rommet blitt brukt som kontor, men med den nye utformingen av har man kunnet gjenskape Bokens gata. 

Det å ta vare på de iboende mulighetene har vært det åpenbare utgangspunktet, sier Pyret Paulander.

”Dette er et miljø som skal vare lenge. Ressurshusholdning har vært viktig i prosjektet. Vi har gjenbrukt og trukket om en hel del eksisterende møbler. De nye møblene har også forutsetning for å holde lenge, både hva angår uttrykk og materialer. Også disse kan trekkes om ved behov. Det at Martela deler vårt syn og også kan levere tjenester rundt dette, er svært positivt.”