Country

Marine Harvest

Global fleksibilitet hos Marine Harvest

Marine Harvest er verdens ledende produsent av atlanterhavslaks. Det nye konsernkontoret i de ærverdige sjøbodene i Sandviksboder i Bergen passer dermed som hånd i hanske. Med tradisjonen i ryggen har Marine Harvest skapt en moderne og fleksibel arbeidsplass med et globalt perspektiv.

I februar 2013 flyttet Marine Harvest inn i sine nye lokaler i Sandviksboder. ”Nye” er imidlertid et ord vi må ta med en klype salt, sier Anne Langeland Lura, som er administrativ sjef i Marine Harvest:

”Sandviksboder er en del av Bergens lange og rike historie og er selvsagt sterkt knyttet til sjøfart og fiske. Disse sjøbodene omtales for første gang allerede i 1767 og har siden stått tidens tann. På slutten av 1980-tallet var de imidlertid i så dårlig stand at de måtte rives. For noen år siden ble det besluttet å bygge dem opp på nytt. Vi var trangbodde og på jakt etter nye lokaler, så vi meldte vår interesse med en gang.”

Storkontor for salgsavdelingen

I det nye kontoret, som både er konsernkontor og hovedkontor for den norske divisjonen, Marine Harvest AS, arbeider det 60 personer. Hele konsernet har totalt 6200 medarbeidere og er til stede på 50 markeder. Marine Harvest er verdens største produsent av oppdrettslaks og står for en femdel av den globale produksjonen. Den norske forretningsenheten har oppdretts- og foredlingsanlegg langs hele kysten. På kontoret i Bergen ligger også salgsavdelingen, som selvsagt fikk stor plass da de nye lokalene skulle planlegges.

”Lokalene er en blanding av storkontorer og cellekontorer. Salgsavdelingen vil for eksempel jobbe i et åpent kontorlandskap da medarbeiderne har mye kontakt og dialog med hverandre. Lydergonomien har vi løst ved hjelp av skjermer, og arbeidsplassene skjermes av på en god måte ved hjelp av høye oppbevaringsskap, Big Sidoförvaring, fra Martela.”

Det er også en rekke ekstra arbeidsplasser tilgjengelige for konsernledelsen og medarbeidere som reiser over hele verden.

Lyst og funksjonelt

Fordi sjøbodene er nye har Marine Harvests prosjektgruppe kunnet påvirke utformingen fra start. LINK arkitektur AS, med interiørarkitekt Ingeborg Hopland Nestås, har hatt et tett samarbeid med eiendomseieren og Marine Harvest i alle faser av prosjektet.

”Fordi lokalene er en replika av en gammel sjøbod ville vi gjerne beholde visse historiske referanser uten at det virket påtatt, men fundamentet er lyst og moderne. Fordi vinduene er relativt små, har vi arbeidet med de lyse flatene for å optimalisere effekten av lysinnslippet. Vinduenes plassering i skråtaket har selvsagt også påvirket planleggingen av kontormøbleringen”, sier Ingeborg Hopland Nestås.

Marine Harvest hadde klare ønsker, sier Anne Langeland Lura.

”Vi ville ha moderne og lyse lokaler med den besta lyd-, lys- og arbeidsplassergonomien. Derfor har vi valgt å kjøpe inn nye elektrisk høyderegulerbare skrivebord, Martela Pinta ES, til alle medarbeidere. Det er viktig å kunne stå oppreist og arbeide og få variasjon i løpet av dagen”, sier Anne, og legger til at selskapet også brukte Pinta ES på det gamle kontoret. En av grunnene til at man valgte å fortsette samarbeidet med Martela, var at man enkelt kunne supplere med bord i samme serie.

Per Ivar Andreassen i Rom for design AS står for rådgivning og leveranser. Han mener at logistikk og leveringssikkerhet har vært avgjørende for et så stort prosjekt. Når et helt konsernkontor skal flytte på en og samme gang, er hver time viktig. Selv om lokalene er lyst og moderne innredet, er de likevel utformet med respekt for den historiske arven. Detaljer i tre bidrar med kontrast og varme. Fargesterke detaljer, blant annet i form av sittepuffene Buzzicube 3D fra BuzziSpace, gir kontoret et energikick. Anne Langeland Lura og hennes kollegaer har også valgt å arbeide med selskapets signaturfarger for å styrke varemerket. Fargene? Lakserødt og havblått selvsagt!